Sverige har producerat väldigt många internationellt kända band genom tiderna. För att få med så många som möjligt så kollar vi in olika genrer inom rockmusik. Det finns också många genrer inom rocken som Death Metal, Metal, Goth, Heavy Metal, Grunge, Progressive Rock och många fler.

Just Metalband är en av de vanligare genrer och några av de mest kända banden är:

In Flames

Göteborgarna som startade bandet år 1990 har sålt mer än 2,5 miljoner album! In Flames är ett av de mest kända svenska metalbanden, de har till och med mottagit “Regeringens exportpris” år 2006. Det är en stor grej eftersom detta aldrig har hänt, varken förr eller efter. De som spelar i bandet är sångaren Anders Fridén, gitarristen Björn Gelotte, gitarristen Niclas Engelin och Joe Rickard på trummor. Nu bor och verkar de största delen av sin tid i USA och har turnerer regelbundet. Några av deras album heter A Sense of Purpose 2008, Siren Charms 2014 och Battles 2016.

Hammerfall

Också Göteborgare, ett Heavy Metal band som bildades år 1993. Medlemmarna är sångaren Joacim Cans, trummis Anders Johansson, gitarristen Oscar Dronjak och gitarristen/basisten Fredrik Larsson. Oscar och Jesper är grundarna och de har tagit deras publik med storm. Med fler än 10 album och många singlar har de en stadig skara med fans. De turnerar regelbundet och kör även med turne på kryssning via Tallink Silja.

Förutom dessa grupper så har vi flera Metalband som gjort internationell succé på olika nivåer. Till exempel bör vi nämna Dead by April, Dark Tranquility, Eucharist, Grave, Ends With a Bullet, Zonaria och Stockholmarna Unleashed. Man kan fortsätta länge till för Sverige är minst sagt ett begåvat land när det kommer till Metalgrupper av olika slag. Läs gärna de andra artiklarna som bjuder på andra genrer inom världens bästa musik, Rock!