Rockmusik, lika stort idag som det var för två decennier sedan, den är bara en bredare och mjukare genre idag. Något som har tillkommit är en bred genre som kallas för modern rock. Detta är en mer folkvänlig version av bland annat Grunge, den rock som har extrem attityd och mycket skrik. Från Grunge kom Postgrunge i mitten av 90-talet. Exempel på en svensk modern Postgrungegrupp är Plan Three. Utöver denna grupp finns inte många band från Sverige utan de allra flesta grupper inom Postgrunge finns i USA där genren uppkom.

Plan Three, Stockholmarna som år 2000 bildade ett nytt band från två redan existerande rockband. Barndomsvännerna Mathias Garneij, Mattias Willis, Jacob Lovén, Tommie Hammar och Anders Malm bildade gruppen som sedan fick Peter Kjellin på basen istället för Mattias Willis. Även en ny medlem i form av deras vän och producent David Clewett började spela keyboard i bandet. Plan Three har varit förband till bland andra Takida och 3 Doors Down på de stora scenerna i Sverige. Låtar de har gjort är till exempel “Brush It Off”, Still Broken” och “Triggers”. De har spelats på radio och alla är väl värda att lyssna på!

En annan del av den nya moderna rocken är mainstream pop/rock. Detta är verkligen en radio-vänlig inriktning vilket gör att så gott som alla gillar denna typen av rock. Om man ser till svenska pop/rockband så finns där en del.

Cavanaugh, från 2005 har Jonas Nyström på mick och keyboard och Marcus Aronsson på gitarren och med stämsång gjort bra låtar till olika artister. Efter ett tag ville de själva producera och ge ut musiken själva, samtidigt fick de sin tredje medlem Martin Haglund som spelar på bas samt producerar åt gruppen. Deras första kända låt heter “Far From Chicago” som kom 2009, efter denna låten tillkom ytterligare en medlem som är Gabriel Frölin som spelar trummor. Därefter har de spelat på olika konserter och ger regelbundet ut ny musik.